Sådan indretter du en spisestue

Spisestuen er familiens samlingspunkt. Det er her, vi samles efter en lang dag, nyder et måltid og får snakket sammen. Det er også her, vi tager imod gæster, laver lektier, leger, læser og meget mere. Spisestuen skal altså kunne rumme både hygge og afslapning og samvær og masser af gæster.

En spisestue består grundlæggende af tre elementer, nemlig et spisebord, spisebordsstole og belysning – og disse tre kan kombineres på et utal af måder. I denne artikel kommer vi med forskellige bud på, hvordan du kan indrette en spisestue med disse tre grundlæggende elementer.

Spisebordet

Spisebordet påvirker ikke kun spisestuens æstetiske udtryk, men har faktisk også stor indflydelse på komforten. Det er dette møbel, vi samles omkring. Spisebordet fås overordnet i fire forskellige former, nemlig rundt, rektangulært, kvadratisk og ovalt.

Et rundt spisebord er en god løsning, hvis der er tale om en lille eller kvadratisk spisestue – eller hvis spisebordet skal placeres i et hjørne. Det kan nemlig give rummet et blødere æstetisk udtryk og en hyggelig stemning – især da man så har nemmere ved at se alle personer rundt om bordet.

Et rektangulært spisebord er en god løsning til den moderne spisestue. Det findes nemlig i et utal af modeller, har rene og elegante linjer – og så fås de fleste også med en tillægsplade, som er uvurderlig, hvis man fra tid til anden får mange gæster på besøg.

Et kvadratisk spisebord er mest velegnet til kvadratiske spisestuer – og det er generelt bedst, når der er tale om små sammenkomster. Det skaber nemlig en intim stemning, idet gæsterne sidder meget tæt på hinanden. Det er et rigtigt date-bord.

Et ovalt spisebord er et godt valg, hvis du gerne vil have plads til så mange som muligt uden at rummet ser for proppet ud. Rent visuelt optager et ovalt bord nemlig mindre plads end et rektangulært bord.

Spisebordsstole

Spisebordsstolene skal passe til dine stilpræferencer, men de skal selvfølgelig også være behagelige at sidde i, da man også bruger en del tid ved spisebordet i løbet af dagen – især hvis man både spiser morgen- og aftensmad sammen som familie. Der findes et utal af forskellige spisebordsstole, og det kommer helt an på din personlige stil, hvilke der passer bedst ind i din drømmespisestue.

Polstrede stole giver generelt en mere luksuriøs og hyggelig stemning – og de er også ofte meget behagelige at sidde på i længere tid. De er god også meget modtagelige over for pletter og tiltrækker bl.a. dyrehår. Det er derfor ikke det bedste valg, hvis du har mindre børn eller husdyr.

Træstole giver et mere varmt og æstetisk udtryk – især hvis man har en landlig stil eller en mere moderne 50’er stil. De er ikke så modtagelige over for pletter, men de kan få slidmærker eller ridser med tiden. Lige netop derfor og på grund af komforten er det en god idé at indrette træstole med hynder, som nemt kan vaskes.

Plaststole giver et rent og ryddeligt udtryk og kan findes i et utal af farver. De er især gode til børnefamilier, da de nemt kan tørres af og er knap så modtagelige over for pletter. De er et godt valg til nutidige og moderne spisestuer.

Antikke stole giver et charmerende og hyggeligt udtryk – og det giver mulighed for at inddrage mere individualitet i spisestuen, især hvis man kombinerer flere forskellige antikke stole med hinanden.

Belysning

Belysning er naturligvis en vigtig del af spisestuen, især fordi belysningen skal passe til det, der skal ske i rummet. Spisestuen er jo stedet, hvor vi spiser, så derfor skal lyset selvfølgelig være på spisebordet – og det klares bedst med fokuserede loftslamper. Her kan man enten holde det stilrent med et par stykker af den samme minimalistiske lampe – eller hvis man gerne vil have mere individualitet ind over, så kan man kombinere flere forskellige loftslamper med hinanden. Det er her vigtigt, at man arbejder med et varmt lys, da det skaber en hyggelig og afslappende stemning.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *